3D printet mat – yes or no?

Hei bloggen!

Dette er mitt første fagrelaterte blogginnlegg, velkommen!

I mitt første innlegg vil jeg snakke om et spennende tema som vår nåværende foreleser Arne Krokan tok opp i vår andre forelesning, nemlig 3D printing!

3D Printing er først og fremst det siste innen printing. I flere år har dette apparatet bare blitt brukt i industrien, men muligheten for å kjøpe en til seg selv for privatbruk kom hurtig. Ideen om 3D printing stammer helt tilbake i 1983, og har fra det året utviklet seg voldsomt.

Tall fra 2018 viser at ca 40,2% av beboere over 67 år på norske sykehjem står i fare for å bli underernært. (https://www.tv2.no/a/10827682/). I vårt naboland Sverige er det blitt i et år testet ut med en 3D printer som erstatter for kokken. Året 2019 har svenske sykehjemsbeboere blitt servert måltider laget av moste råvarer og en maskin. Dette skal forebygge underernæring  gjennom å skape et måltid som ser mer appetittlig ut, og samtidig er lett å tygge og svelge for pasientene.

Det sies at 3D printing skal redde flere liv og være revolusjonerende for medisiner. Per dags dato er det allerede blitt laget og testet 3D printet ytre organer på mennesker. Printeren hjelper til å gjenskape den strukturen man vil kopiere nesten ned til enkeltcellenivå. (https://forskning.no/medisin/slik-skal-3d-printing-redde-liv/376437). Ved hjelp av dette vil man kunne lage gode kopier av organer som for eksempel et øre i silikon, slik at de som trenger et nytt øre vil få et naturlig resultat.

3D printing kan benyttes til masse. Organisasjonen Deloitte bruker 3D printer for å lage geometrisk komplekse former som man ikke kan lage ellers. (https://www2.deloitte.com/no/no/pages/technology/articles/3D-printing-hva-vitsen.html). Her blir det for det meste brukt for prototyper, for å gjøre det både enklere og raskere å teste ulike ideer og produkter. I arkitektbransjen er 3D printeren i hyppig bruk, og kan lage eller designe boliger og lignende. Dette som er nevnt ovenfor og utrolig mye mer innenfor 3D printing har blitt utviklet og skjedd på snart 40 år. Vil denne type teknologi dominere ulike bransjer i årene som kommer? Vil man ved besittelse av eget design eller en kopi fra en kjent f. eks en merkevare, kunne printe ut akkurat det man kan finne butikken? Det gjenstår å se.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *