Når robotene begynner å tenke selv

Kunstig intelligens

Alt i alt er kunstig intelligens et bredt begrep og inneholder flere viktige komponenter.

Det kan sees på som en slags teknikk og formålet med det er å få maskiner og dataprogrammer til å respondere mest mulig intelligent. Dette gjøres gjennom å lære maskiner å utvide evner som vi mennesker inneholder som bl.a. å lære, forstå og sanse.

Mannen bak de første ideene om kunstig intelligens var Alan Turing. Alans tanke var at maskiner skulle lære av egne erfaringer og etterligne menneskelige trekk.

Alan Turing er også opphavet til den velkjente «Turing test» / turingtesten. Denne testen gikk ut på om man skulle klare å skille et menneske fra en maskin som styres av algoritmer og ved dette skape kunstig intelligens.

Det finnes ulike former for kunstig intelligens, men vi skiller mellom regelbaserte systemer (ekspertsystemer) og datadrevne modeller (maskinlæring). Ekspertsystemer forstår og oppfatter ulike begreper gjennom regler og er som oftest programmert før det brukes. Mens maskinlæring  finner vi modeller som lærer og tilegner seg intelligens i stedet for å bli programmert på forhånd. (https://snl.no/kunstig_intelligens)

Det sies at effekten av denne type teknologi kan sammenlignes med dampmaskinens betydning i tidligere maskinalder. I mange år har AI-teknologi vært for eksklusivt og dyrt for selskaper flest å benytte seg av, og bare blitt brukt av forskere og enorme organisasjoner.

Muligens verdens største netthandel gigant Amazon benytter seg av kunstig intelligens gjennom algoritmer som regner ut den daglige etterspørselen av varer på markedet for å kunne forutse hvor mange produkter i bestemte former og farger som selges i løpet av en viss periode.

(https://www.cw.no/artikkel/debatt/kunstig-intelligens-vil-endre-verden)

På en annen kan vi se veien automatisering tar, og den truer millioner av arbeidsplasser. Disse arbeidsplassene erstattes av systemer, maskiner og roboter fortløpende. Det lages for eksempel systemer som lager hamburgere, det vil da si at de som står bak disken på Mc Donalds mister jobben sin på sikt og dette blir erstattet av maskiner.

Samtidig ser vi den enorme mengden informasjon organisasjoner, apper og sosiale medier samler om mennesker. Slik informasjon kan inneholde alt fra alder, adresse og høyde til interesser og favorittmåltid. Facebook, Instagram, Snapchat og Caliburger er bare noen av mange aktører som sitter på slik informasjon.

Dermed finner vi delte meninger om kunstig intelligens, automatisering, maskiner, algoritmer, roboter osv. Vi ser at kunstig intelligens kan bidra til utvikling, stabilitet og effektivitet på områder som netthandel, innenfor medisin og for eksempel å forutse naturkatastrofer.

Samtidig ser vi også at organisasjoner sitter på en stor mengde sensitiv informasjon som kan bli  i verste fall bli misbrukt, og millionvis av arbeidsplasser blir truet.

Per dags dato er vi i 2020, hvordan tenker DU verden vil se ut i 2050?

3 reaksjoner på “Når robotene begynner å tenke selv

 1. Beate Svar

  Hei!
  Jeg vil anbefale deg å finne en bakgrunn på siden din som gjør det lettere å lese teksten, nå sliter jeg litt med at teksten ikke synes på hele siden og det kan være litt forstyrrende. Skulle goså ønske du hadde litt mer beskrivende og catchy overskrift, samt underoverskifter for å dele opp innlegget.
  Bra at du bruker kilder, jeg vil oppfordre deg til å legge disse inn som hyperkoblinger, det ser litt finere ut 🙂

  Dog veldig bra ta du avslutter inlegget med et spørsmål, dette bidrar til engasjement fra leser.

  Beate

  • Mikkellinblad Forfatter av innleggSvar

   Takk for tilbakemelding! Har tenkt på flere av disse tingene selv, og
   det skal forbedres 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *