Ekkokammer og filterbobler

Bilderesultat for bobler
https://www.vitusapotek.no/gravid%2C-baby-og-barn/barn/rad-og-informasjon/oppskrift-pa-kjempesapebobler/a/A9056

Filterbobler

Uttrykket «filterbobler» er et relativt moderne begrep. Dens opprinnelse kommer fra 2011 boken «The Filter Bubble», skrevet av Eli Pariser. I denne boken argumenterer han for at en negativ trend har oppstått ved at man ikke lenger vil utsettes for andre interesser eller synspunkter som motsier våres egne på internettet. Et eksempel på dette vil være om en miljøaktivist søker på «Australia skogbrann», så vil det muligens dukke opp informasjon som klimaårsaker til brannen, ødeleggelsene og hvordan man kan hjelpe til. Mens om en økonom hadde søkt på det samme, så vil det muligens dukke opp informasjon som økonomiske oppturer eller nedturer ved følge av brannen, eller industriområder som er kraftig påvirket.

Med andre ord vil filterbobler si en slags effekt som følge av ens egne søk og internettaktivitet. Mye av informasjon og funksjoner som var likt for alle før er nå filtrert bort og mer individuelt tilpasset innhold er dagens trend.

Ekkokammer

Effekten av et ekkokammer oppstår når det forsterkes meninger, ideer, ytringer, tro, innlegg osv mellom flere ulike brukere i et såkalt «lukket rom» eller en gruppe. Det skapes altså en situasjon der man blir introdusert for bare en side av en enkelt sak/innlegg. Som et resultat av det blir det mindre plass for motstridende synspunkter og troen på dette forsterkes.

Konsekvenser

«Skillet mellom preferanser, som angir hva individet vil eller ønsker, og muligheter, som angir hvilke restriksjoner som styrer valget, er viktig.»

Dette er noe som blir beskrevet av Arne i boken Nettverksøkonomi og stemmer godt når det er snakk om ekkokammer og filterbobler. Kognitiv dissonans blir overflødig og en mer ensrettet tankegang blir vanlig. Vi blir introdusert for mye basert på våres egne meninger og tro, og ender med at vi utfordrer oss selv langt mindre.

Bilderesultat for usa valgkamp
https://www.nettavisen.no/nyheter/utenriks/usa-valg-for-dummies/3423170780.html

«Fake news» er blitt en populær frase å si, fordi det har oppstått på bakgrunn av ekkokamre.

Dette blir ofte koblet opp mot nyheter eller politikk, spesielt på sosiale medier som Facebook, Instagram, Snapchat osv. Nyhetsbilde og det helhetlige perspektivet på ting som foregår i verden blir mer skreddersydd og individuelt. Masse nyheter blir publisert via sosiale medier og kan også fort bli manipulert med. Dette ser vi flere eksempler på i politikken som valgkampen i USA hvert fjerde år, her finner man enormt mange manipulerte nyheter for å styre velgere en bestemt vei. Vil dette være starten på mindre tillit til media og deres nyheter?

Kilder:

Krokan, Arne. 2013. Nettverksøkonomi: digitale tjenester og sosiale mediers økonomi. Oslo: Cappelen Damm. ISBN: 9788202412142. Sider: 176.

https://www.bt.no/btmeninger/debatt/i/Xv6AW/mer-enn-ekkokamre-og-falske-nyheter

https://kampanje.com/archive/2011/10/–dialog-i-sosiale-medier-my-ass/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *