Brisen – 1 mnd med nettbutikk uten erfaring

Vi har startet opp med undervisning igjen, via nett på grunn av den nåværende pandemien COVID-19. På bakgrunn av dette blir de to siste modulene slått sammen og vi skal besvare en eksamensoppgave i gruppe. Dette blir kort fortalt å starte en nettbutikk og analysere trafikken vi vil få. I første forelesning får vi historier fra tidligere studenter som har begitt seg ut på akkurat samme eksamensoppgave.

Brisen

Mitt valg av tema falt på gründerne bak klesmerket Brisen, nemlig Ola Olsen og Marius . Jeg likte selve ideen, utføringen og gjennomgangen av prosjektet.

Vi fikk et ordentlig innblikk i måten de håndterte oppgaven på. De tok oss igjennom fra start der de hadde tidlige avklaringer, som inneholdt diverse ideer de diskuterte om. De falt på salg av gensere, t skjorter og capser med egen logo og merkevare. På lik linje som oss måtte de benytte seg av OKR som skal være et effektivt verktøy for bedrifter å overholde mål på. Man starter med å sette opp et «objective» som vil si et overordnet mål, Ola og Marius sitt mål var å tilegne seg sterk kompetanse på oppstart, lansering og det å drive en nettbutikk. Så har vi «key results» som er mer eller mindre delmål man setter opp for å nå det overordnede målet, og her har de satt opp delmål som å nå 300 følgere på sosiale medier, 20 salg på nettbutikken i første kvartal osv.

Videre tok de oss gjennom de ulike verktøyene de brukte på veien til en fullstendig nettbutikk. De startet med programmet vi også skal bruke, nemlig Shopify og forklarer det som et brukervennlig og enkelt program å benytte seg av for nybegynnere. For at de skulle kunne selge sine produkter var de avhengig av betalinsløsninger, og her brukte de leverandøren «Stripe», som er mye brukt og har de vanlige løsningene VISA, Mastercard, Paypal og Applepay. For sin markedsføring brukte de mye sosiale medier og opprettet konto på både Facebook og Instagram, som er de mest populære. Her la de ut egne bilder av sin merkevare og sine produkter. De hadde satt seg opp et mål om å få i gang en e-postliste med nyhetsbrev og valgte å bruke Bonjoro som visstnok er enkelt å integrere med Shopify og Mailchimp. Dette brukte de for å drive en mer individuell og personlig markedsføring.

Så var det dags for lansering av nettbutikken, og de var klar med alle sine kontoer. Det ble publisert innlegg på sosiale medier samtidig og nettsiden var oppe å gikk. For å fremme sin markedsføring, så gjorde de noe smart som å gi 10% i rabatt på bestillinger den første uka om man meldte seg opp til nyhetsbrev.

Konklusjon

Til slutt gikk de over sin OKR som inneholdt det overordnede målet og delmålene som de hadde satt seg. De kunne konkludere med at de hadde nådd sine mål med glans og at alt gikk bedre enn forventet. Dette gjorde at kompisene bestemte seg for å fortsette med sin nye merkevare og sette seg nye mål. De har nå startet et AS og har planer om å muligens utvide sortimentet sitt for å utvikle seg som nettbutikk.

Noe jeg syntes var utrolig viktig og interessant å få med seg var hva de vurderte som fordeler å ulemper.

Ut i fra sin periode med nettbutikk fant de ut at forretningsmodellen som ble benyttet var for det første veldig enkel å bruke, Shopify gjør det enkelt å starte opp og man er fort oppe å går.

Det kreves heller lite forkunnskap og ekspertise rundt digital markedsføring eller lignende. Til slutt trenger man å fokusere i all hovedsak på markedsføringen, som er nøkkelen til suksess.

Ulemper ved dette var at man sitter igjen med lavere profitt enn andre modeller når man lar andre selskaper gjøre større deler av jobben. Man vil ha mindre kontroll når det gjelder kvalitet, innpakning og hurtighet av leveranse.

4 tips/oppfordringer:

Samtidig ga de oss 4 sentrale tips for å være mest mulig forberedt på utfordringer og forelesninger.

Det første tipset er å teste ut verktøy før relevante forelesninger, dette vil si å leke seg litt selv på programmene man bruker for å bl.a. Erfare problemer eller lignende.

Det andre er å rett og slett peise på med ideen man bestemmer seg for. De forteller at det er mye morsommere å gi alt enn å gjøre det litt halvveis for å se resultater.

Det tredje tipset går ut på å fordype seg mer og lære seg disse verktøyene ordentlig. Dette oppfordrer de sterkt til fordi det er mer attraktivt hos arbeidsgivere å være ekspert på diverse verktøy.

Det fjerde og siste tipset er mer generelt og tar for seg Google. Uansett hvilke problemer vi støter på så burde vi søke det opp på Google eller Youtube, så finner vi svaret.

Dette er informasjon som er gullverdt oss som individ og i gruppevis for eksamen og generelt videre i arbeidslivet. Ettersom vi får lenger tid på å utarbeide en nettbutikk vil informasjonen komme til god nytte. Dette er noe jeg vil anvende i prosjektet til min gruppe, som kan gagne oss.

Kilder:

-Forelesning 1

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *